P-Radio i S-Radio
Rejestratory
Rejestratory radiowe do monitorowania temperatury
w czasie rzeczywistym
P-Radio (100 ° C) i S-Radio (140 ° C), to bezprzewodowe rejestratory przeznaczone do monitorowania wysokich temperatur, głównie do kontroli termicznych procesów utrwalania żywności. Dzięki transmisji radiowej można oglądać wartości mierzonej temperatury i wartości F0 / PU w czasie rzeczywistym. Rejestrator może również rejestrować dane w swojej pamięci do ściągnięcia po zakończeniu procesu. Rejestratory są podłączone do komputera za pomocą interfejsu HS (oprogramowanie SPD w komplecie). Obudowa rejestratora wykonana jest z tworzywa sztucznego (PEEK), bardzo odpornego i przyjaznego dla kontaktu z żywnością. Części metalowe wykonane są ze stali nierdzewnej AISI316L.
Charakterystyka
- Wysoka rozdzielczość i dokładność
- Długa żywotność baterii
- Całkowicie zatapialny i bezpieczny dla żywności.
- Drukowane raporty są zgodne z przepisami zdrowia iISO (dane nie są edytowalne w oprogramowaniu).
- Obliczanie F0 i PU.
- Może być kalibrowany dla niskich temperatur (-20 ° C)
Parametry techniczne
Zakres pomiaru | P-Radio: 0 °C ÷ +100 °C, S-Radio: 0 °C ÷ +140 °C |
Rozdzielczość | 0,01 °C |
Dokładność | ±0,2 °C (w zakresie od +25 °C ÷ +100°C / 125 °C w zależności od modelu) |
Pamięć | 120000 |
Częstotliwość zapisu | od 1 sek bez ograniczenia |
Żywotność baterii | 3.800.000 odczytów przy +25°C, może być mniej, gdy bateria bedzie wystawiona przez dłuższy czas na działanie wysokich (+90°C) lub niskich (-20°C) temperatur |
Stopień ochrony | IP68 |
Komunikacja | Interfejs HS (USB) + program SPD + odbiornik radiowy USB |
Wymiary rejestratora | 76mm (wysokość) x Ø 30mm |
Sondy pomiarowe | sztywne o długości 20, 60, 100, 125mm lub na życzenie (max 175mm) x Ø 3mm sztywne o długości 100 mm x Ø 5mm; dostępne są także sondy elestyczne |
Sondy pomiarowe
Rejestrator dostępny jest z sondą o różnej długości, która może być umieszczona w puszkach, słoikach lub innych opakowaniach z żywnością. Dostępne są następujące sondy pomiarowe:
|
System monitorowania temperatury
Radiowy system monitorowania temperatury składa się z: - oprogramowanie SPD; - interfejsu komunikacyjnego typu HS; |
|
Odbiornik radiowy USB umożliwia odbieranie danych z rejestratorów i czujników oraz wysyłanie tych danych do programu SPD. Odbiornik radiowy USB nie wymaga instalacji sterowników. |
Oprogramowanie SPD obsługuje bezprzewodowe rejestratory do pasteryzacji i sterylizacji a także rejestratory radiowe: P-Radio i S-Radio. Dane z danego cyklu rejestracji odbierane są poprzez radiowy odbiornik USB w czasie rzeczywistym. Dane te pojawiają się na ekranie jedna po drugiej i można wyznaczyć poziomy alarmu dla tych danych (w tym wartości F0/PU). Można też wybrać w dowolnym momencie do 4 czujników, dla których mają być wyświetlone dane temperaturowe i dane dla krzywych P0/ PU. Oprogramowanie umożliwia drukowanie pełnego sprawozdania z wykresem graficznym, tabelą danych, numerem seryjnym urządzenia, oraz innymi informacjami dodanymi przez użytkownika. Można również zobaczyć stan baterii podłączonego urządzenia. |
Interfejs HS Interfejs HS jest to bardzo proste i intuicyjne urządzenie do konfigurowania rejestratora oraz do sczytywania zarejestrowanych danych. Aby dokonać konfiguracji lub sczytania danych należy umieścić rejestrator na płycie metalowej a sondę włożyć do szczeliny małej płytki zaciskowej (dla rejestratorów bez sondy, umieszczamy na płycie rejestrator a płytka zaciskowa służyć ma do zamocowania rejestratora na właściwej pozycji). Poprzez wkręcanie i odkręcanie śruby z tyłu małej płytki zaciskowej można ustawić ją na pozycji zgodnie z wielkością rejestratora. Dokręcając śrubę w napiętej pozycji, można utrzymać płytę zaciskową w miejscu. W czasie połączenia rejestratora z programem, interfejs HS pokazuje poziom baterii podłączonego urządzenia oraz, poprzez świecenie wielokolorowych diod LED, stan podłączenia i działania rejestratora. |
Zastosowanie produktu
Rejestratory radiowe przeznaczone są do monitorowania wysokich temperatur (głównie do kontroli termicznych procesów utrwalania żywności: pasteryzacji i sterylizacji) w czasie rzeczywistym.